Glasisolatie
Goed isolerende beglazing, HR++ of Triple, geeft een beter wooncomfort. Je voelt minder koude van het raam afstralen en koudeval in de vorm van tocht over de vloer neemt af. Na vervanging van enkel glas door isolatieglas ontstaat geen condens meer aan de binnenzijde van het glas als het buiten koud is.
Hoe wordt isolatieglas aangebracht?
Houten kozijnen: Het oude glas en de oude kitlaag worden verwijderd. Het kozijn wordt opgeschoond, en zo nodig verdiept voor een dikkere HR++ ruit. Kleine reparaties worden uitgevoerd, waarna het kozijn wordt gegrond. Dan wordt het isolatieglas geplaatst met nieuwe glaslatten en rondom afgekit.
Kunststof en aluminium kozijnen: Bij vervangen van isolatieglas in kunststof kozijnen is het van belang de rubbers, die dienen voor afdichting van de ruit, goed te controleren en zonodig te vervangen. Let op dat de dikte van het nieuwe glas juist is.
Welke materialen?
Het verschil tussen dubbelglas en hoogrendementsglas is nauwelijks zichtbaar. Beide soorten bestaan uit twee glasbladen met daartussen een spouw die hermetisch is afgesloten. Waar de spouw bij gewone dubbele beglazing gevuld is met droge lucht, is die bij hoogrendementsglas (HR++) gevuld met een edelgas, zoals argon. Edelgas isoleert warmte beter dan gewone lucht.
De beter isolerende beglazingen worden HR+ en HR++ genoemd. Bij deze HR-glassoorten is een coating in de vorm van een flinterdun metaallaagje op de spouwzijde van de binnenruit aangebracht voor betere thermische isolatie: de coating laat de zonnewarmte door naar binnen maar kaatst de warmtestraling die naar buiten gaat, terug.