1. Home
  2. /
  3. Zonnewarmte
  4. /
  5. Techniek
  6. /
  7. Apparatuur en leidingen
  8. /
  9. Welke installaties en leidingen...

Welke installaties en leidingen zijn er nodig?

In het Zonnewarmte-project komen er in een woning de volgende installaties bij. We gaan er bij onderstaande beschrijving van uit dat er op dit moment een gasgestookte cv-ketel is die de woning verwarmt plus het warme water levert en een gaskookplaat heeft en verder dat de warmtepomp op het bestaande leidingwerk van de radiatoren aangesloten wordt:

  1. PVT-panelen deze wekken zowel elektriciteit als warmte op. Warmte uit de leidingen van het PVT-systeem stroomt naar de warmtepomp. De panelen worden ook wel warmtepomppanelen genoemd.
  2. Warmtepomp deze maakt de temperatuur van het water uit de PVT-panelen geschikt voor verwarming van de woning en voedt een boilervat. De warmtepomp is in veel gevallen groter dan een cv-ketel. De warmtepomp in dit project is een binnenunit waterwater-warmtepomp. Deze maakt nauwelijks geluid, vergelijkbaar met een koelkast.
  3. Boilervat hierin wordt warm water opgeslagen voor gebruik in badkamer en keuken. Het water wordt op temperatuur gehouden door de warmtepomp. De grootte van het boilervat is vooral afhankelijk van het aantal bewoners. Er wordt uitgegaan van een inhoud van 60 liter per persoon. Er zijn losstaande boilervaten en geïntegreerde vaten, die één geheel vormen met de warmtepomp. Een losstaand boilervat kan eventueel ook liggend worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in het knieschot onder het dak, zoals op het plaatje afgebeeld.
  4. Omvormer deze is gekoppeld aan het PV-deel van de PVT-panelen. Het vormt de gelijkstroom uit de panelen om naar 230V wisselspanning voor gebruik in huis.
  5. Afleverset Hoe de afleverset er precies uit komt te zien is nog in ontwikkeling. Reken voorlopig op een grootte van een moderne cv-ketel. Het vormt de schakel tussen de PVT-panelen, de warmtepomp en het Zonnewarmtenet in de wijk. De afleverset regelt dat het warmteoverschot uit de panelen wordt geleverd aan het net en meet in de winter hoeveel warmte vanuit de ondergrondse warmteopslag via het Zonnewarmtenet aan de woning wordt geleverd.
  6. Inductiekookplaat hiermee kan elektrisch worden gekookt in plaats van op gas.

Om deze installaties goed te laten werken zijn extra elektraleidingen nodig en extra groepen in de meterkast. De PVT-panelen, de warmtepomp en de inductiekookplaat vragen ieder om een eigen groep. In de meeste gevallen dient de netbeheerder de huisaansluiting aan te passen naar een driefase-aansluiting. 

Daarnaast is leidingwerk binnenshuis nodig om de installaties met elkaar te verbinden, en is een aansluiting nodig op het Zonnewarmtenet in de straat.

cft-topic-template